Over Michel Boll

Michel Boll (Amsterdam, 27 april 1959) is een Nederlands schrijver van romans en korte verhalen.

Na zijn middelbare school in Amsterdam studeerde Boll neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 1983 studeerde hij cum laude af op een scriptie over mythologie in het werk van Harry Mulisch.
Vanaf 1983 was Boll werkzaam als freelance journalist. Ook leverde hij bijdragen (essays en interviews) aan het literaire tijdschrift Bzzletin. Vanaf 1987 is Boll in diverse functies werkzaam voor de publieke omroep KRO, later KRO-NCRV. Als schrijver debuteerde hij in 1995 bij uitgeverij De Arbeiderspers met de verhalenbundel Kus me kus me kus me. Dit boek werd als een van de vijf beste debuten van dat jaar genomineerd voor de Debutantenprijs 1996. De in 1997 verschenen roman Krimp lag in het verlengde van de novellen ‘Net als die konijnen’ en ‘Four Memories’ in Kus me kus me kus me, met psychisch getroebleerde jongemannen die zich op tragikomische wijze staande trachten te houden tegenover hun medemensen en de maatschappij. In de in 2010 bij uitgeverij Mastix Press verschenen grote roman Houdini of De Tussentijd© doet Boll er een schepje bovenop en laat hij zijn hoofdpersoon een hilarische strijd uitvechten met het leven, het universum en de schepper ervan. Eind 2017 verschijnt de psychologische roman Kalm blijven. Michel Boll is getrouwd, heeft een dochter en is woonachtig in Almere.

Romans

Het werk van Michel Boll kenmerkt zich volgens NRC-critica Elsbeth Etty door een onmiskenbare psychologische blik. Zijn personages zijn doorgaans jonge mensen die zich door psychiatrische aandoeningen zoals depressiviteit en angststoornissen door het leven op achterstand gezet zien, maar zich daarin met de nodige humor terugvechten. In de roman Houdini of De Tussentijd© culmineert dit zelfs in een hilarische strijd tussen de verdwenen hoofdpersoon Timon Tornburg en God zelf, die de bijzonder vormgegeven roman zelfs van een flaptekst heeft voorzien waaruit zijn denigrerende kijk op de schepping en de mens nog eens pijnlijk duidelijk wordt: ‘’t Is mijn Schepping! Het idee is: eerst eeuwige duisternis, dan tot je verbazing geboren worden, om een leven te leven in afwachting van opnieuw te verdwijnen in eeuwige duisternis. Het klinkt een beetje zielig als ik het zo zeg, maar voor de meesten is het evengoed een hele belevenis, hoor!’

Stijl

Michel Boll hanteert een heldere, laconieke stijl, met gevoel voor details. Kenmerkend zijn de bij vlagen cabareteske humor en de soms lange, meanderende zinnen. ‘Hij werkt met gedurfde perspectiefverschuivingen, typeert raak en stileert recht voor z’n raap, flitsend. Hij gebruikt prachtige beelden en vergelijkingen,’ aldus het juryrapport van de Debutantenprijs 1996.

Bibliografie

1995 – Kus me kus me kus me (verhalen en novellen)

1997 – Krimp (roman)

2010 – Houdini of De Tussentijd© (roman)

2017 – Kalm blijven (roman)

Externe links

Website uitgever: http://www.mastixpress.nl


Wat mensen zeggen over de boeken van Michel Boll

‘Boll verdient een groot lezerspubliek, want de goed gedoseerde humor, geslaagde ironie en het scherpe psychologische inzicht zorgen voor een bijzonder aangename leeservaring.’

Recensent L.W. Zandberg

‘Wanhoop, depressie en onvermogen zijn hier doeltreff end omgezet in humor.’

Biblion-recensent Jos Radstake

‘Gevoel voor details en de onmiskenbare psychologische blik’

NRC%d bloggers liken dit: